Stanna kvar en stund.

Varifrån kommer stressen? Handlar det om att någon pressar dig så hårt att du mår dåligt eller att situationen kräver mer av dig än du klarar? Många av oss upplever att stressen kommer utifrån, men i de allra flesta fall kommer stressen inifrån oss själva. Vi upplever en situation så pressande att vi får stresspåslag – det är vår tolkning som skapar obehag inom oss.

Vad vi helst vill är att springa därifrån när vi känner oss pressade – för det är precis vad dina celler är programmerade att göra – slåss eller fly. Idag kan du inte springa ifrån en besvärlig kund eller slå svärmor med en träklubba i huvudet. Istället gör du något annat för att fly från känslan av stress – tänder en cigarett, äter en semla, stoppar i dig piller, dricker en kopp kaffe eller ett glas vin. Allt för att dämpa känslan av obehag som gnager inom dig.

Nästa gång du vill dämpa din stress – pröva istället med att stanna kvar en stund i känslan. Ett kort tag. Känn efter. Beskriv känslan för dig själv. Hur känns det i kroppen? Hur upplever du känslan? Och vad händer när du stannar kvar? Ökar eller minskar obehaget.

stanna

Och vad är det här bra för, tänker du nu. Jo, min vän, att stanna kvar och acceptera en känsla hjälper dig att hantera den. Istället för att fly eller dämpa den, låter du den finnas där en stund. När du har övat på att uppleva och acceptera dina känslor kan välja hur du vill svara på den eller kanske till och med släppa den.

Kom ihåg, en känsla går över.

Taggat , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.