Slöseri med tid

Du har satt dig framför din dator och är redo för att påbörja dagens arbete när det plötsligt tar väldigt lång tid att starta igång datorn. Sekunderna tickar fram och du känner dig väldigt irriterad.

Du ska hämta ut lite pengar och den enda bankomaten som är öppen har en ringlande lång kö. Mitt i kön står en äldre herre och när det så småningom blir hans tur ser du hur han fumlar med sina kort, byter kort, slår fel kod och strular. Du känner hur det fullkomligt kokar inom dig.

De flesta svenska, framför allt i storstäderna är överrens om en sak – att vänta är slöseri med tid. Vi blir stressade och irriterade om vi tvingas vänta på något. Rent fysiskt höjs vårt blodtryck, vi får ett påslag av adrenalin och kortisol, matsmältningen saktas ned och hjärtat slår lite snabbare. Symptom som är helt okej om du ska springa från en skurk. Men helt onödiga i kassankön på ICA, eftersom det alltid tar en stund för din kropp att återhämta sig efter en stressattack. 

Vad du kan göra är att använda väntan till något annat – till exempel att träna stresshantering. Här är några saker du kan göra:

  1. Dra djupa andetag och räkna dina andetag. Se hur många andetag du hinner andas tills det blir din tur. Kroppen syresätts ordentligt och du kommer ned i varv. 
  2. Träna medveten närvaro och fokusera på ett sinne i taget. Vilka ljud hörs? Vilka färger ser du? Vilka dofter känner du? Hur känns underlaget under dina fötter, dina kläder mot kroppen, luften mot ditt ansikte?
  3. Öva dig i tacksamhet. Se hur många saker du kan komma på som du är tacksam över i ditt liv underiden du väntar.

På så sätt blir väntan något värdefullt. Du får äntligen den där efterlängtade stunden som du kan ägna dig åt stresshantering.

allalägen

Taggat , , , , , , , ,

1 kommentar till “Slöseri med tid

  1. Konstigt! Man tycker sig alltid ha valt fel kassakö, blir stressad då det hakar upp sig för andra och inte minst känner man sig orolig för att själv börja strula i kassan.
    Det är inte så roligt att handla nu som man tidigare upplevde det. Verkar som om alla har så bråttom och man själv mest är i vägen.

    Roligt att ibland släppa ngn stressad kund före, de brukar bli så tacksamma 🙂
    Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.