Ett glas vin när du är stressad?

Tar du ett glas vin för att lugna ned dig när du är stressad? Då är du inte ensam. Det räcker med att slå på teven och se en dramaserie som Greys eller The Good Wife för att se kvinnor och män öppna en flaska vin efter en stressig dag eller träffas på puben. Alkoholen lugnar nerverna och vi känner oss mer avslappnade och glada. Faktum är att när vi är stressade gör stresshormonet kortisol att vi blir känsligare för alkoholen och att vi upplever effekten starkare. Men det här är riktigt förrädiskt, för forskning visar att om man dricker när man är stressad är det större riska att man utvecklar beroende.

Alkohol har en sådan effekt att den försämrar möjligheterna till en god återhämtning och läkning av kroppen. När vi är stressade behöver vi återhämta oss, genom vila och sömn. Alkoholen gör att vi sover sämre, vilket bidrar till att vi inte kan ge oss själva möjlighet att återhämta oss.

Om du tycker om att dricka alkohol, gör dig själv en tjänst och gör det istället när du mår bra och känner dig lugn. Använd det inte för att dämpa ångesten eller stressa ned.

Drick en kopp grönt te istället, det innehåller aminosyran teanin som har en lugnande effekt. Eller kamomillte. Gör en tillbringare  med vatten och frysta bär och drick, det ger mycket smak och färg till vattnet.

Eller festa till på min favoritdryck så här års – Gingerbeer. En stark ingefärsdryck som är helt alkoholfri och du köper den på Systembolaget. Skål!

20130112_151719

Taggat , ,

1 kommentar till “Ett glas vin när du är stressad?

  1. Åh ja! Älskar ginger beer! Recenserar till och med olika fabrikat av ginger beer på min blogg för att jag ville visa att det finns goda drycker som passar vid finare tillfällen men är utan alkohol.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.