Du är mer än det du äter

För inte så länge sedan följde jag med stor fascination Anna Skipper i programmet Du är vad du äter. Och innan dess den engelska förlagan med Gillian McKeith. Med förtjusning såg jag de tjocka människorna stoppa i sig onyttigheter och sedan med hjälp av de hurtiga och stränga damerna började äta nyttig mat och blev smala och fräscha. Det här är ett koncept som vi alla köper idag. Alla bullar, chips och skålar med glass skulpterar vår kroppshydda. Men ät mer grönt och nyttigt så kan du bli smal, snygg och leva frisk och sund. Det ger dig tydliga signaler om att ditt utseende är skapat av ditt leverne. Och har du en bullig mage och runda lår, så är du inte tillräckligt disciplinerad eller så stoppar du i dig osunda saker. För – du är ju vad du äter. Eller?

Nej, du är inte vad du äter. Du är inte en kropp, du har en kropp. Du består dessutom av en hjärna som styr över din kropp och en perfekt balanserad soppa av hormoner. Du behöver vila, sova, dagsljus, skratt och beröring. Om du har obalans i dina hormoner, så kommer du att längta efter skräpmat och sötsaker eller vara deppig, trött eller lättirriterad. Om du inte får en kram då och då, jobbar hela nätterna eller stressar för mycket så kan du bli sjuk. Du är en komplicerad skapelse och när allting fungerar som det ska är det skönt att leva, men när det är obalans kan livet kännas som en kamp. Lev på ekologiska nyttigheter och bli smal och vacker, men om du stressar i dig dina ärtor och morötter, så kommer inte din slanka uppenbarelse att göra dig lycklig.

Livet handlar som så mycket annat om en balans. Att äta nyttigt, gott och samtidigt njuta av din kropp och det välbehag den ger dig. Att vara varsam, självempatisk och omtänksam. Börja ta tillbaka glädjen att laga och äta mat, utan att fundera kring om maten gör dig tjock. För när du äter och får dåligt samvete, eller när du äter för att dämpa en känsla av stress så finns det ingen plats för njutning. Chokladbiten slank ned utan att du ens tänkte på hur den smakade.

Mindful eating – att äta med sina sinnen.
Se till att du inte kommer att bli störd under en måltid och att du har god tid på dig att äta.

Duka upp maten på matbordet och sätt dig ned.

Titta på maten på din tallrik. Strukturen, färgerna och kontrasterna. Känn doften och hur du påverkas i kroppen av aromerna från din tallrik. Känn på brödet, salladen eller någon matbit med fingrarna. Låter det på ett särskilt sätt när du sätter gaffeln i maten. Smaka sedan slutligen och låt tuggan långsamt vandra runt i din mun så alla smakcellerna på tungan får delge dig smakerna.

Ät länge, tugga långsamt och känn hur det känns i magen. Kan du känna när du blir mätt? Kan du stoppa och lägga ned gaffeln när magen säger stopp? Pröva och se vad som händer

 

Taggat , , , ,

3 kommentarer till “Du är mer än det du äter

  1. Tack återigen för detta inlägg. Lika klokt och nyttigt att läsa som vanligt. Och jag ska verkligen anamma detta att jag njuter av maten, den kommer ge mig energi och kroppen mår bra, jag tycker om mig själv och min kropp och ger kroppen och mig det den behöver. Har aldrig gillat ”du är vad du äter” så extremt och trångsynt så jag blir lite illa berörd. Nu ska jag ge mig och min kropp lite energi genom en god frukost. Kram

    1. Tack Marie-Louise. Ja låt oss ta tillbaka rätten att njuta av kroppen och maten. Tusen tack för att du har hjälpt mig att sprida den önskan.
      Stor kram

  2. […] maten få ta tid. Att laga och äta. (Läs gärna mer om Mindful eating på min andra blogg […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.