Även en gud behöver vila.

Är du lyhörd för din kropp? När den börjar sända ut signaler om att nu stressar du lite väl mycket. Du kanske får ont i huvudet eller axlarna, får hjärtklappning, blir extremt trött. Vad gör du då? Förhoppningsvis så tar du din kloka kropp på allvar och sover lite mer på helgen, går till en sjukgymnast och tränar upp ryggen, drar ned lite på stressmomenten i livet. Inte? Lyssnar du inte på din kloka kropp? Tar du en Alvedon mot huvudvärken och dricker lite kaffe mot tröttheten? Ja min vän, du är inte ensam. Vi tror att vi är övermänniskor och lever i ett samhälle som uppmuntrar alla om att jobba lite till, träna lite mer, springa lite fortare, hoppa lite högre. Om vi blir trötta så beror det på att vi är odisciplinerade, behöver ta ett vitamintillskott eller en koffeindrink. Som om att vi helt plötsligt inte är i behov av kroppens urgamla funktion som våra förfäder ägnade sig åt, som alla levande varelser ägnar sig åt – vila och återhämtning.

Lyssnar vi inte på vår kropp, så kommer vår själ så småningom att säga ifrån. När du har tömt ditt lager av gladhormoner i kroppen eftersom du inte har gett kroppen den återhämtning den så väl behöver. Då händer något med ditt humör, din motivation, din livsgnista. Du gråter för minsta lilla, du blir rasande väldigt lätt, du har inte lust att göra något, allt känns meningslöst, du vill lägga dig i sängen och aldrig mer stiga upp. Då är det verkligen dags att dra i bromsen. Du är utmattad och behöver återhämta dig. Fylla på depåerna, hämta tillbaka kraften, modet och glädjen.

En viktig del i att vara människa är att kunna känna igen sin egen kropp och själs varningssignaler. Att vara självempatisk är att ta dessa signaler på allvar och förstå att man behöver göra något – eller kanske inte göra någonting under en period. Till och med i en av våra äldsta böcker Bibeln får vi lära oss att även en Gud behöver vila: ”Den sjunde dagen hade Gud fullbordat sitt verk, och han vilade på den sjunde dagen efter allt han hade gjort. Gud välsignade den sjunde dagen och gjorde den till en helig dag, ty på den dagen vilade Gud sedan han utfört sitt skapelseverk.” 1 Mos 2:2-3

Så om till och med en Gud behöver vila – då behöver du det. Lär dig din kropp och din själv varningssignaler. Tillåt dig att återhämta dig.

 

 

Taggat , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.