Är snabbmat okej?

Min vän uttryckte en suck på Facebook ”Hur roligt är det att laga mat två gånger om dagen när man inte gillar att laga alls.” Jag kan inte annat än att hålla med. I jakten på att få i oss allt nyttigt vi behöver och göra både kropp och själ trygg, så bläddrar vi i kokböcker, lagar, river, hackar och rör. Det blir en massa matlagning och många timmar på en vecka som går åt framför spisen. Det är väl en sak om man tycker att det är roligt, men om man tycker att det är långtråkigt, svårt eller bara lagar åt sig själv, nä då känns det rätt svårt att motivera sig att komma igång. Faktum är att matlagningen då blir rätt stressande.

Jag står gärna på barrikaderna och predikar för hälsosam mat. Jag VET vilken skillnad maten gör för vårt välbefinnande. Om du äter mat som inte är bra för din kropp, så mår magen dåligt, energin blir låg och hud, muskler, hormoner blir påverkade. Maten är viktiga byggstenar till din hälsa. MEN – du är mer än vad du äter. Och hinner man inte, så kostar det ofta mer för själen att kämpa framför spisen än att bara släppa på kontrollen då och då. Precis som det ibland är så mycket bättre att bara koppla av i soffan ibland, än att driva på en redan stressad kropp ut i löpspåret.

Så nu ska jag avslöja mitt eget knep som jag ofta tar till när jag känner mig stressad, oinspirerad eller inte känner för att laga mat – smoothien.

Då blir det en näringsrik smoothie och en kopp nyponsoppa (på nyponskalsmjöl, utan socker) och kanske en bit gurka, selleri eller morot. Det håller mig mätt, frisk och utan dåligt samvete. Dessutom går de att göra så goda att de smakar som en milkshake. Så hemma har jag alltid några burkar med nyttigheter, proteinpulver och frysta bär. En god grund för en hälsosam och snabb frukost, lunch eller middag.

Här är några recept: 
2,5 dl sojamjölk + 3 msk proteinpulver (jag föredrar Helhetshälsas proteinpulver som är sojabaserat) + ½ dl frysta hallon + knivsudd vaniljpulver

2,5 dl sojamjölk + 3 msk proteinpulver + 1 tsk blåbärspulver (el. frysta blåbär) + 1 msk nyponpulver

2,5 dl sojamjölk + 2 msk Holistic proteinpulver med chokladsmak + 1-2 tsk raw cacao + 1 tsk pulverkaffe alt knivsudd vaniljpulver

Enklast är att blanda allt med en med en stavmixer eller i en mixer.

Min kollega Cathrine som älskar grönt trycker gärna ned en avokado, spirulina pulver, grönt näsringspulver och njuter av den gröna drinken. Själv har jag svårt för att dricka något som smakar gräsmatta eller alger, men det händer.

Några tips:
– ta hellre sojamjölk än vanlig mjölk – så slipper du onödigt mjölksocker.
– satsa på ett bra proteinpulver, gärna sojabaserat om du är känslig för mjölkprotein.
– vaniljpulver är det lilla extra i drinken (INTE att blanda ihop med vanijlsocker!) Vaniljpulver finns att köpa i de flesta ICAbutiker idag.
– om du vill hålla nere sockret i din diet, så smaksätt hellre med bär än med frukt.

Smaklig snabbmat!

Taggat , , , ,

3 kommentarer till “Är snabbmat okej?

  1. Hej Maria,

    Nu är jag på väg att inhandla ingredienserna till de utmärkta smoothies som du tipsar om. Jag ska se till att alltid ha hemma ingredienserna. Efter 2dagarsmigrän, då födointaget blir satt på undantag, kommer dessa smoothies att sitta perfekt! Tack!

  2. […] Frukost. Blir alltid något av dessa 3 alternativ: Alt 1. Sojayoghurt med egengjord mûsli alt 2. Ägg i någon form – kokta, som äggröra eller omelett och gärna lite grönsaker till. alt 3. Proteindryck   […]

  3. […] alt mandelmjölk (att ha som bas i vissa smoothies eller i matlagning) Proteinpulver (använder jag som bas i bröd eller i smoothies) Nyponpulver […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.