Andas ut stress och andas in lugn.

Det är väldigt spännande med andningen. När du är stressad andas du ofta ytligare, när du är lugn blir andetagen djupare och mer långsamma. Det är en ständigt pågående process som finns där oavsett om du väljer att tänka på det eller inte. En livgivande process, för utan syre överlever du inte länge. Dina andetag är ett fönster till hur du mår och genom att bara iaktta dem utan att påverka dem kan du se hur du mår – som ett fönster in till dina känslor. Och genom att påverka din andning, kan du skapa lugn inom dig.

Jag ska ge dig en övning som hjälper oss att hantera obehagliga känslor som ilska, irritation, frustration eller oro. Den är lätt att komma ihåg och lätt att göra och har stor effekt på negativa känslor, men också när vi känner ett sug efter något som inte är bra för oss. Det handlar om att ta en minipaus istället för att låta känslan styra dig. Genom att säga högt eller i huvudet nedan meningar tillsammans med en lugn andning, så möter du ditt obehag och kan på så sätt lättare släppa taget om känslan. Ibland kan vi behöva upprepa övningen ett par gånger.

Andas in – jag är medveten om min stress.
Andas ut – jag accepterar min stress.

Andas in – jag vet att stressen är obehaglig.
Andas ut – jag vet att den kommer att försvinna.

Andas in – jag släpper taget om min stress.
Andas ut – jag lugnar min kropp.

(Du kan byta ut ordet stress till det du känner; oro, irritation, avundsjuka, sug efter godis/cigaretter/alkohol e.t.c.)

Taggat , , , ,

1 kommentar till “Andas ut stress och andas in lugn.

  1. Tack för denna övning! Jag länkar till den från min blogg. Ha en skön tisdag! kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.